Imaginile de ieri, de la Ocna Mureș, cu oamenii care pescuiesc produsele fostului magazin Plus sunt terifiante. De foame ori pentru a le vinde cu câțiva lei, oamenii (printre care și copii) se balansează riscant pe scânduri plutitoare, deasupra craterului plin cu apă aproape înghețată (a cărui adâncime ajunge în unele locuri și până la 16 metri), pentru a agăța diferite produse alimentare, de la cartofi și alte legume, la doze de bere ori sucuri.
Desigur, discernământului persoanelor respective ridică serioase semne de întrebare (ținând cont de raportul ”risc asumat – beneficiu obținut prin asumarea riscului respectiv”). Iar marea majoritate a ”pescarilor” de ocazie sunt de etnie romă. Aceste amănunte nu degrevează însă cu nimic autoritățile de obligațiile și responsabilitățile pe care le au pentru protejarea sănătății și vieții cetățenilor români (inclusiv a celor de etnie romă).
Explicația/ justificarea primarului din Ocna Mureș denotă însă o indolență crasă: ”Efectivele de ordine au fost depășite numeric. Cei șase polițiști și jandarmi au fost nevoiți să se retragă”, a spus primarul în cauză, după care a promis că groapa va fi împrejmuită cu un gard. În primul rând, trebuie spus că de la accidentul de la Ocna Mureș au trecut mai bine de două săptămâni, iar obligația împrejmuirii/izolării zonei de risc (care e zonă de risc chiar și fără ”atracția” alimentelor gratuite) ar fi fost prima măsură care trebuia luată.
În al doilea rând, însă, nu cred că în județul Alba există doar șase polițiști și jandarmi. Mai mult, în cadrul Consiliului Județean Alba există un Comandament pentru Situații de Urgență care ar fi trebuit să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina și limita situațiile de risc. De la șefii Poliției și Jandarmeriei județene, la primar, președinte de Consiliu Județean și prefect, cu toții având responsabilități în acest caz, compo