"Ar trebui sa ne asteptam la o schimbare de decor in economia mondiala, in 2011?" este intrebarea pe care economistii si-o pun la inceputul anului. Raspunsul, aproape unanim, este "Nu".
Cel mai vehement in acest sens a fost insa Olivier Blanchard, economistul-sef al Fondului Monetar International (FMI), care a declarat intr-un interviu publicat pe site-ul Fondului ca nu se asteapta la o revenire puternica a economiilor dezvoltate, si asta in timp ce economiile emergente vor continua sa avanseze intr-un ritm rapid.
De altfel, FMI a anuntat ca anticipeaza, pentru 2011, o crestere de 2,2% in tarile dezvoltate si de 6,4% pentru tarile emergente. "Doar adoptarea de masuri structurale ar mai putea ajuta la reechilibrarea celor mai dezvoltate tari si ar putea reduce din decalajul care le separa de tarile emergente", sustine expertul FMI, citat de Les Echos.
Situatia nu este insa chiar atat de grava si chiar si in lipsa unor ajustari structurale cresterea nu este amenintata. Politicile fiscale expansioniste si revenirea americanilor la "vechile obiceiuri" ar putea sprijini o anumita perioada cresterea si cererea, admite Olivier Blanchard.
Problema este insa ca tocmai aceste politici, acest mecanism, au creat o multime de neajunsuri care sunt la originea crizei, avertizeaza economistul FMI. In ceea ce priveste tarile mai sarace, acestea vor beneficia masiv de comertul international, ca si anul trecut. Un exemplu in acest sens este Africa subsahariana care ar trebui sa cunoasca in acest an o ascensiune a PIB-ului de peste 5%.
Pe de alta parte, nimeni nu se asteapta la nimic interesant in Europa. "Recuperarea integrala a economiei Batranului Continent va dura o lunga perioada de timp", considera Olivier Blanchard.
Economistul-sef al FMI se asteapta insa la masuri severe de consolidare fiscala in Europa. "Ce