Ceaţă şi frig de crapă pietrele la Piatra Neamţ, însă Teatrul Tineretului a fost plin până la refuz în prima zi a celei de-a doua ediţii a festivalului Filmul de Piatra, care se desfăşoară între 6 şi 9 ianuarie. Un festival mic şi cochet, însufleţit de un public nemţean cald şi avid de filme pe care nu altfel nu are unde să le vadă.
Prima seară a debutat cu scurtmetrajul Captivi de Crăciun, în regia Iuliei Rugină, urmat de 17 filme în competiţie, din care nu lipsesc filme de scurtmetraj, videoclipuri muzicale, filme experimentale de câteva minute şi animaţii.
Toate filmele din competiţie sunt realizate de autori din România şi din Republica Moldova şi au cel mult un an vechime. Anul acesta s-au înscris în preselecţie 209 filme, din care au fost oprite pentru competiţie nouă filme de animaţie, opt documentare, 12 filme experimentale, 14 filme de ficţiune şi 12 videoclipuri, cifre care atesta efervescenţa şcolilor de film din România şi Republica Moldova.
Seara de vineri a copleşit publicul cu nu mai puţin de 13 filme în competiţie, scurtmetrajul Tarantyno şi o sesiune de filme franţuzeşti de bună calitate, incluse la secţiunea shorts up. Senzaţia serii a făcut-o însă secţiunea Umbre cu terifiantele filmele de groază, care a început târziu în noapte şi la care au rezistat numai cei tari de înger.
Festivalul de Piatra nu este dominat de competiţia acerbă întâlnită la festivalurile de film mai mari, ci este mai degrabă prilej de întâlnire pentru cineaştii români, care au timp să se cunoască, să-şi schimbe impresii şi să înveţe unul de la celălalt. Media de vârsă a cineaştilor este undeva pe la 25 de ani, iar media de vârsă a publicului care a dat năvală este la nivelul liceului.
„Gândit ca o prelungire a vacanţei de iarnă, festivalul luptă pe două fronturi: pe de o parte, oferă cineaştilor invitaţi un loc inedit, cu o ofertă bogată de petrec