Tot mai mulţi cetăţeni se organizează pe forumuri sau pe reţele de socializare, pentru a bloca activitatea benzinăriilor ori a firmelor care ridică maşini. Practica este împrumutată din Occident. Sursa: REMUS SUCIU
De o vreme încoace, românii par să fi lăsat la o parte formele clasice de protest. Mulţi dintre nemulţumiţi - fie că se simt fraieriţi de bănci sau se consideră victime ale scumpirii nejustificate a benzinei - se strâng pe reţele de socializare ori pe forumuri şi organizează "lupte de gherilă". Sociologii spun că asemenea manifestări au la bază sentimentul oamenilor că nimeni nu-i mai reprezintă.
Ieri după-amiază, România a fost împânzită de astfel de "bătălii". Câteva sute de şoferi din Sibiu, Deva, Constanţa şi Iaşi au protestat la benzinării, pentru a atrage atenţia asupra faptului că preţul carburanţilor a ajuns prea sus.
La Constanţa, protestatarii şi-au lipit pe maşini afişe cu "Bulgaria, vrem să fim copii tăi" şi au mers în coloană prin staţiunea Mamaia, la Sibiu un şofer a alimentat de 15 lei şi a plătit cu monedele luate din puşculiţa "lu’ ăla micu’", iar la Deva şoferii au promis că vor "picheta" şi mâine benzinăriile din oraş.
"E inadmisibil. La americani benzina e mai ieftină decât apa plată la noi, iar americanii protestează că a ajuns benzina lor la 1,2 dolari galonul (un galon american echivalează cu 3,8 litri - n.r.). Numai noi acceptăm", spune Adrian Bădrăgan, un şofer din Deva.
EXPLICAŢIA SOCIOLOGULUI
"Criza a făcut ca protestele neconvenţionale să ia amploare"
Oana DanVlad Odobescu
În cea de-a doua zi a anului, pe bucureşteanul Dragoş Furtună l-a lăsat maşina în drum. Avea o defecţiune de care nu se putea ocupa singur, aşa că a lăsat o foaie în geam în care explica problema şi s-a dus după un mecanic. Peste câteva ore, maşina nu mai era acolo: fusese ridicat