Ministerul Culturii a inclus în programul Programul Naţional de Restaurare 14 obiective din Alba. Patru dintre acestea sunt în Alba Iulia, iar celelalte în alte localităţi din judeţ.
ele patru obiective din Alba Iulia sunt de interes naţional major şi comunitar şi sunt reprezentate de Catedrala romano-catolică, Palatul Episcopiei romano-catolice, Palatul Catedralei Ortodoxe şi Cetatea Alba Carolina.
„Este, de asemenea, cuprinsă în Programul Naţional de Restaurare şi Casa parohială de la Cetatea Ţărănească din Cîlnic, monument istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi la care lucrările vor fi terminate în cel mai scurt timp”, a subliniat Hunor într-un răspuns la o interpelare oficială adresată acestuia de deputatul Călin Potor, despre soarta monumentelor istorice din judeţ.
Cetatea ţărănească de la Cîlnic este în proces de restaurare de aproximativ 10 ani şi este unul dintre cele mai bine păstrate monumente de acest gen din Transilvania.
La ora actuală, în Alba, sunt clasate în Lista monumentelor istorice 668 obiective, din care 179 în grupa „A” de interes naţional şi universal, şi 489 în grupa „B”, de interes local.
Ministerul Kelemen Hunor a mai precizat că strategia Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional are în vedere permanentizarea includerii în Programele de Restaurare a bisericilor din lemn. În prezent din judeţul Alba sunt incluse în acest program bisericile din localităţile Şpălnaca, Turdaş, Ghirbom, Galda de Jos, Inceşti, Boz, Tătârlaua şi Veseuş.