Acesta trebuia să fie anul în care fostele ţări comuniste din centrul Europei urmau să arate că sunt egale cu statele surori din Occident prin deţinerea consecutivă, pentru prima dată în istoria blocului comunitar, a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, însă dacă ultima lună reprezintă vreun indiciu, atunci 2011 ar putea fi un an dificil, se arată într-un articol publicat vineri noapte pe site-ul Financial Times, în care se face referire şi la 'defensiva' României şi Bulgariei în urma reticenţei Franţei şi a Germaniei privind aderarea la spaţiul Schengen.
Publicaţia britanică mai notează că disputa asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea dura luni de zile, din moment ce nici Franţa şi nici Germania nu dau semne că ar vrea să cedeze.
Preşedinţia de şase luni a Ungariei, începută în urmă cu doar o săptămână, este deja marcată de controversă. Guvernele occidentale l-au acuzat pe premierul ungar Viktor Orban că încalcă principiile fundamentale ale UE prin adoptarea unei radicale legi a mass-media despre care spun că îi oferă şefului executivului de la Budapesta puteri necorespunzătoare asupra presei.
Polonia, care va prelua preşedinţia UE în iulie, a fost implicată luna trecută într-o dispută cu trei dintre cele mai importante state membre - Marea Britanie, Franţa şi Germania - atunci când acestea au susţinut o îngheţare a fondurilor UE, care s-ar îndrepta în mod disproporţionat spre Polonia şi alte noi state membre.
Iar Bulgaria şi România se află pe neaşteptate în defensivă după ce Franţa şi Germania au spus că vor bloca anticipata aderare a celor două state în spaţiul Schengen, care a fost programată a fi votată în luna martie, notează Financial Times.
Aceste mişcări au creat iritare în capitalele din centrul şi estul Europei. Viktor Orban a ameninţat în secret asupra