Deşi a primit vineri asigurarea oficială că va beneficia de a şaptea tranşă din acordul cu Fondul, România a avut nevoie de o nouă derogare din partea FMI. Ca la fiecare evaluare de la începutul acordului, România a ratat ţinta privind arieratele, adică obligaţiunile financiare ale statului neachitate la timp către companii sau instituţii regionale sau internaţionale.
Specialiştii spun că arieratele pot produce un blocaj economic general, în acest caz chiar statul fiind cel care poate declanşa acest proces.
România va primi cel mai probabil luni a şaptea tranşă de la FMI, în valoare de 900 de milioane de euro.
O nouă misiune FMI va veni la Bucureşti pe 25 ianuarie pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an. De asemenea vor fi demarate şi discuţiile privind un nou acord, de tip preventiv. În acest caz, banii ar urma să fie folosiţi de România doar în caz de necesitate.
"În completarea evaluării de vineri, Consiliul Director al FMI a aprobat şi cererea de derogare de la ţinta privind arieratele de la finele lunii decembrie, dar şi o derogare de disponibilitate a datelor pentru sfârşitul lunii decembrie privind criteriile de performanţă legate de deficitul bugetar, garanţiile guvernamentale şi ţinta privind inflaţia", se arată într-un comunicat al Fondului.
Practic, pentru finele lunii decembrie respectivele date nu erau finale, astfel că nu au putut fi luate în considerare pentru această evaluare, urmând să fie analizate cel mai probabil în cadrul misiunii FMI care vine la Bucureşti pe 25 ianuarie.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că Guvernul şi-a îndeplinit ţinta de arirate pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI, deoarece la sfârşitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane lei, sub nivelul stabilit în sc