Deseori, China este acuzata ca submineaza procesul democratic din multe tari africane, livrand arme regimurilor dictatoriale din aceste tari. Autorii norvegieni ai unui studiu, care monitorizeaza tranzactiile de arme din lume, au ajuns la concluzii surprinzatoare pentru democratiile lumii.
Pentru o lunga perioada de timp, tarile aflate in proces de tranzitie au fost sustinute din exterior pentru a se indrepta catre statul democratic occidental. Odata cu intrarea Chinei in grupul superputerilor mondiale, un nou jucator important a ocupat scena economica a lumii. Aceasta tara asiatica a fost, ani de-a randul, preferata dictatorilor africani, fiind un partener care nu punea multe intrebari incomode, cum ar fi cele legate de incalcarea drepturilor omului.
Cand cifrele vorbesc
Doi oameni de stiinta, de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnica, si-au propus sa verifice daca lucrurile stau intr-adevar asa cum sunt prezentate de atata timp. Ei au comparat vanzarile de arme realizate de SUA si China intre anii 1989 si 2008, prezentate de Institutul pentru Studii Pacifiste din Stockholm. Iata ce declara unul dintre autori despre rezultatele studiului, prezentate de Deutsche Welle
"Am descoperit despre China ca are mult mai putine tranzactii cu regimurile dictatoriale din Africa, care implica armament de razboi. Uimitor este ca SUA intrec China la acest capitol. S-a dovedit ca statul chinez desfasoara activitati de acest gen cu regimuri caracterizate printr-o democratie vizibila, cum ar fi, de exemplu, Zambia. In acelasi timp, SUA vinde arme catre Egipt care nu poate fi alaturata tarilor caracterizate de un regim politic democratic.
In perioada 1989-2008, mai mult de 90 la suta din armele cumparate de Egipt proveneau din SUA. Regimul american considera Egiptul ca fiind un partener important in Orientul Mijlociu