In noaptea de 23 decembrie 1989, militari ai Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, condusi de colonelul Gheorghe Trosca, sunt chemati, la ordinele generalului Nicolae Militaru, sa ajute la eliminarea teroristilor infiltrati in cladirile din jurul Ministerului Apararii.
Spre surprinderea lor, dispozitivul de aparare al ministerului deschide focul.
Este ucis Gheorghe Trosca, seful Statului Major al USLA, alaturi de inca sapte militari. A doua zi, cadavrele sunt puse intr-o gramada si sute de persoane s-au adunat langa minister, afland de vestea uciderii de catre armata a unor teroristi.
Unii oameni, cuprinsi de ura, incep sa adreseze injurii sau sa scuipe pe trupurile neinsufletite. Vestoanele le sunt desfacute si este scris cuvantul "teroristi" pe pieptul lor. Vehiculele ABI ce ii transportasera sunt insemnate si ele. Capul decapitat al soferului Ion Muicaru este pus pe un TAB si i se pune batjocoritor o tigara in gura.
In tot acest timp, televiziunea nationala aplauda armata pentru actiunea decisiva intreprinsa impotriva teroristilor.
Evenimentele premergatoare
Trupele USLA reprezentau principala forta de combatere a actiunilor teroriste din tara. Odata cu Revolutia din 1989, acestea s-au pus la dispozitia Ministerului Apararii. Au participat alaturi de cadre ale armatei la paza diferitelor obiective de mare importanta ale Capitalei, inclusiv televiziunea si aeroportul Otopeni.
In ciuda acestui fapt, crainicii TVR ii catalogau ca "teroristi" sau "criminali". Ofiterii USLA au vrut sa rectifice aceste dezinformari si au incercat sa aduca la cunostinta publicului, tot prin intermediul televiziunii, declaratia lor de adeziune la principiile Revolutiei. Insa aceasta nu a fost niciodata prezentata.
Colonelul Ardeleanu, comadantul USLA, s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii d