Mărimile hăinuţelor pentru minori au rămas în urmă faţă de dimensiunile reale ale copiilor din România. Soluţia ar fi foarte simplă: să le impunem chinezilor schimbarea măsurilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
O anomalie străbate România: măsurile la hainele pentru copii nu mai au corespondent în realitate - acestea sunt mai mici decât dimensiunile minorilor. De ani buni, părinţii s-au obişnuit să le cumpere copiilor haine cu două-trei mărimi mai mari decât vârsta trecută pe etichetă.
Dacă nu-ţi plimbi copilul din magazin în magazin, să probeze toate hainele pe care urmează să i le cumperi şi ţii cont doar de etichetă, rişti să dai greş, să fii nevoit să mai faci un drum până la magazin ca să schimbi ce ai cumpărat.
Băieţii de 6 ani se îmbracă cu bluze care au trecute pe etichetă vârsta de 8 ani, iar fetiţele de 8 ani au rochiţe pentru 9-10 ani. Diferenţele sunt şi mai mari odată cu creşterea vârstei: la 11 ani, băieţii poartă geci de 14 ani sau chiar 16 ani. Motivul: majoritatea hainelor sunt importate din China, iar sistemul de dimensionare e neschimbat din anii ’80.
Noile generaţii de copii se dezvoltă mult mai repede. "Este cert că a crescut înălţimea la copii. Dacă ne uităm pe stradă, sunt tineri şi tinere care au peste 1,70-1,75, iar acest lucru nu se manifestă brusc, peste noapte, ci din adolescenţă. Acest lucru este datorat unei alimentaţii mai bogate şi mai diversificate faţă de trecut, când se mânca mai sărăcăcios", e de părere doctorul Andrei Firică de la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Colentina.
"Fetiţa mea de 8 ani poartă haine de 10 ani"
În cele peste zece magazine în care am fost, sfaturile vânzătoarelor au fost împărţite: unele ne-au spus că vârsta trecută pe etichetă corespunde întocmai, altele că ar fi mai bine să ne luăm după înălţimea copilului, e mult mai sigur. "E foarte pos