Alungată de pe tron în penultima zi a anului 1947 şi împinsă în uitare şi blam aproape cinci decenii, familia regală a României pare a-şi lua astăzi o nesperată revanşă. Trebuie că interesul public faţă de tot ce-a însemnat regalitatea la români se situează la cote considerabile, de vreme ce editorii tipăresc constant fragmente din viaţa regilor, reginelor, principilor şi principeselor care-au dat strălucirea României Mari. De departe, Regina Maria reprezintă ceea ce s-ar chema astăzi un „fashion icon” pentru casa regală de la Bucureşti. Termen poate prea cu iz de reviste glossy pentru-a fi lipit unui cap încoronat, dar cu siguranţă a doua regină a românilor, frumoasă, inteligentă, şarmantă şi în pas cu timpurile, nu s-ar supăra.
Însă nu doar Regina Maria a fost iubită de fotografi.
Două recente albume se adaugă la deja bogata zestre imagistică a monarhiei la români. „Familia regală. O istorie în imagini”, catalogul unei expoziţii realizate de Muzeul Naţional de Istorie a României editat de Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte şi „România regelui Carol I”, apărut la Noi Media Print, arată publicului ce-ar vrea să vadă, iar astăzi prea rar are ocazia: eleganţă, stil, serenitate, zâmbet, seriozitate, rigoare, efervescenţa începuturilor, speranţa într-un viitor mai bun. Familia regală s-a identificat cu România unde toate erau de făcut, monarhi şi ţară, zâmbind în faţa aparatului de fotografiat.
„Familia regală. O istorie în imagini” alocă un mănunchi de fotografii fiecărui membru al Casei Regale. În natură, la biroul de lucru, în plimbare prin pădurile din jurul Peleşului, în vizite prin ţară, la ceremoniile oficiale din Sala Tronului din palatul de la Bucureşti, citind, visând, după cum au dictat împrejurările, gusturile, măiestria fotografilor care au avut privilegiul de-a imortaliza regii şi reginele României, precum şi pe urmaşii lor. Pent