* O plimbare imaginara prin colonia romana construita de imparatul Traian in Tara Hategului, dupa cucerirea Daciei *
Pentru profesorul Alexandru Diaconescu, conferentiar la catedra de istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, anul 2010 a insemnat un mare vis implinit. Un vis tiparit intr-o carte de exceptie: "FORURILE SARMIZEGETUSEI". Un volum in care rigoarea stiintifica face pereche regala cu fantezia, intocmind un scenariu imaginar despre metropola intemeiata de imparatul Traian la poalele Muntilor Retezat, dupa infrangerea dacilor de catre romani. O visare nascuta din ruinele pe care le-a cercetat ani de-a randul ca arheolog, si pe care le-a inviat in cuvinte si in desene magnifice: coloane uriase, de peste 8 metri, portaluri monumentale, statui pictate in nuante stralucitoare, imparati inveliti in foita de aur si inscriptii superbe, gravate in marmura, glorificand memoria unor eroi intrati de mult in eternitate. O cetate magnifica, inviata prin desene si prin culori, o capodopera a artei romane, nascuta din orgoliul imparatului Traian de a zidi o mica Roma pe locul celei mai importante dintre cuceririle sale: Dacia!
Orasul cu sapte nume
Colonia Dacica Sarmizegetusa. Acesta este numele cunoscut al orasului fondat de Traian in Tara Hategului. Astfel apare pe cele mai multe dintre inscriptii. In paralel, mai circula un nume care-l include, conform uzantelor epocii romane, si pe cel al fondatorului, dar si o adaugire de secol III: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa Metropolis. Orasul roman a preluat cu un orgoliu nemarginit, menit sa arate clar cine este invingatorul, denumirea daca a capitalei lui Decebal, aflata la peste 60 de kilometri, in Muntii Sureanu.
Metropola romana a fost fondata prin anii 108-110 dupa Hristos si a fost pozitionata strategic, pe drumurile care veneau de la Dunare, dinspre Drobeta,