În secolul al XIX-lea, la fiecare sfârşit de săptămână, caleştile boiereşti luau drumul conacului lui Catargiu. Acum, în zonă a rămas doar o biserică veche de mai bine de 200 de ani.
Conacul de la Maia se întindea pe mai bine de 5.000 de hectare. Ridicat în secolul al XVIII-lea, conacul era impunător, avea peste 100 de camere, fiecare dintre ele mobilată într-un stil propriu. Acum, pe dealul unde se afla castelul lui Catargiu a rămas doar un lăcaş de cult.
Parfum de legendă
Drumul care duce către fostul conac boieresc al lui Barbu Catargiu trece pe lângă câteva case. Păşind pe dalele de piatră, parcă vezi trăsurile şi caleştile marilor oameni politici, scriitori şi artişti ai secolului al XIX-lea, care veneau să petreacă la renumitul conac din Bărăgan. Locul de închinăciune al familiei Catargiu, Biserica Sfântul Nicolae, este astăzi singurul monument care a aparţinut boierilor şi care a rezistat trecerii timpului.
Potrivit unei legende, biserica de la Maia le-a dat de veste sătenilor că Barbu Catargiu a murit. Mitul spune că exact în momentul în care prim-ministrul a fost împuşcat, la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub podul Mitropoliei de la Bucureşti, un fulger a lovit crucea biericii.
Muzeul Catargiu
Trupul neînsufleţit al marelui om politic avea să fie depus în cripta bisericii. Deşi foarte puţine lucruri care i-au aparţinut lui Barbu Catargiu au mai putut fi păstrate de localnici, preotul Alexandru Marinescu a reuşit să salveze câteva obiecte. Acestea au fost expuse într-un mic muzeu, construit în curtea bisericii lui Catargiu. Pintre acestea, hainele cu care era îmbrăcat Barbu Catargiu în momentul în care a fost împuşcat.
Prin geamurile raclei, se pot observa o pereche de mănuşi, o pălărie şi o eşarfă, toate aparţinând primului premier al României, Bar