De la deschiderea sezonului, la 15 decembrie, peste 300 de turişti aflaţi la schi pe Valea Prahovei au ajuns la spital cu fracturi, tăieturi sau entorse. Salvamontiştii spun că majoritatea accidentelor se produc din vina turiştilor, care fie nu sunt echipaţi corespunzător, fie se aventurează pe schiuri fără să aibă experienţă.
În ultimele două zile, peste 40 de persoane s-au accidentat pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga. Un tânăr în vârstă de 30 de ani a fost grav rănit după ce s-a izbit cu sania de un copac pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Rezultatul: trei coaste rupte şi coloana vertebrală fisurată.
De altfel, din 15 decembrie -ziua în care se deschide oficial sezonul de schi în staţiunile de pe Valea Prahovei - până ieri, aproximativ 300 de oameni au ajuns la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie din Azuga, singura unitate sanitară cu acest profil din zonă. Potrivit managerului spitalului, medicul Lidia Râşnoveanu, numărul prezentărilor la acest spital este de cinci sau chiar şase ori mai mare decât într-o lună de vară.
Lidia Râşnoveanu a precizat că cei mai mulţi dintre turişti au suferit fracturi ale membrelor superioare sau inferioare. „Pacienţii au între 10 şi 50 de ani şi doar 10 - 15 la sută din aceştia rămân internaţi. Majoritatea aleg să se transfere la spitale din localităţile în care domiciliază", a declarat medicul Râşnoveanu pentru Mediafax.
Periculos cu sania
Salvamontiştii, care au avut mult de lucru în această perioadă - spun că cele mai multe dintre accidentările produse pe pârtii sunt din vina turiştilor, care fie nu sunt echipaţi corespunzător, fie urcă pe schiuri sau snowboard fără să aibă experienţă şi fără să ia cursuri de la instructori. „Frecvenţa accidentărilor în weekend este de zece în fiecare zi. Turiştii care se lovesc cel mai des sunt cei care se dau cu sania şi nu ştiu să o stăpânească", explică Gh