O familie din Zimnicea are o afacere de subzistenţă cu o familie de godaci din Vietnam. Râmătorii sunt cu "burtă târâtoare". Pe Vier îl cheamă Hercule, iar pe scroafele sale: Xena, Hera şi Gabrielle. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
Ţi-ai dori să mănânci o ciorbă de perişoare şi un cotlet şi după ce te scoli de la masă să te simţi ca după o ciorbă de legume şi un piept de pui? Simplu, dar costisitor. Ultima fiţă în gastronomia românească e mâncarea cu carne de porc vietnamez. Nu are colesterol aproape deloc. Au apărut deja mici crescătorii de astfel de animale exotice. Se cresc la fel ca porcii noştri, din alimentaţia lor lipsind însă orice urmă de grăsime animală.
O astfel de afacere a fost pusă pe picioare de o familie din Zimnicea, judeţul Teleorman. Soţii Biţă, împreună cu Claudiu, băiatul lor, au crescut şi vândut, în doi ani şi ceva, zeci de purceluşi vietnamezi. Dar nu din cei mititei, de companie, pe care îi vezi ţinuţi în lesă pe stradă de vedete excentrice. Ci mari, de un chintal şi mai bine.
Cel mai bun struţ tot porcul rămâne
Lui Claudiu Dan Biţa i-a venit ideea în toamna lui 2008. "Am văzut la televizor un reportaj cu o fermă de struţi din Giurgiu. M-am gândit să facem şi noi una, dar n-aveam suficient spaţiu şi investiţia era mare. Plus că mâncau prea mult", istoriseşte Claudiu. "Un struţ matur mănâncă o juma’ de hectar de coceni într-o iarnă. Noi n-avem pământ. Curtea e mică, şi când struţul întinde aripile îi trebuie trei metri jumate!", îl competează tanti Doina, maică-sa. "Apoi, am văzut un alt reportaj cu unu’ din Tg.-Mureş, Balla Levente, care creştea purceluşi vietnamezi şi m-am gândit că asta putem să facem. Şi am făcut", povesteşte Claudiu.
Băiatul are 28 de ani şi de 14 e ţintuit într-un scaun cu rotile: "Am sărit în Dunăre, la scăldat, m-am lovit de fund şi am pa