Cand salariul minim este de 120 de euro si un kilogram de carne de pui aproape 5 euro, cand cheltuielile cu electricitatea si gazul depasesc nivelul slab al pensiilor sau pentru a fi operat trebuie sa dai spaga, ai nevoie de multa imaginatie pentru a te descurca.
Asa se traieste in Romania, cel putin asa traieste cea mai mare parte a populatiei, scrie cotidianul spaniol El Mundo, intr-un material dedicat tarii noastre.
Romania, care in urma cu 20 de ani se indeparta de comunism, se zbate azi intre cerintele generate de aderarea la UE si blocajul provocat de coruptie si deficitul constitutional.
Avantajele aderarii, despre care multi vorbesc pe un ton in care se amesteca melancolia cu supararea, par sa fie departe de cetateni si tara.
Intai a fost moratoriul privind angajarile, dupa care, pe fondul neideplinirii obligatiilor convenite, UE decide sa opreasca alocarea de fonduri, in special pentru agricultura.
"Romanii erau optimisti si plini de speranta ca UE o sa ne ajute, dar acum speranta a inceput sa dispara", explica europarlamentarul Norica Nicolai, pentru publicatia spaniola.
"Este socant ca Romania are nevoie de fonduri de ajutorare, dar nu le utilizeaza. Problema consta in faptul ca avem o cultura institutionala fragila, dar in care exista multa coruptie, iar responsabilii habar nu au cum sa intocmeasca un proiect si de aceea nu pot fi accesate fondurile", sustine si europarlamentarul Cristian Preda.
Miracolul spaniol
Romania spera sa traiasca "miracolul spaniol" (dupa cum au definit cei cu orientare europeana schimbarile petrecute in Spania dupa aderarea la UE) si chiar i-a cerut Madridului ajutorul in atragerea de fonduri structurale, oferindu-i in schimb tot sprijinul pentru ca societatile comerciale spaniole sa investeasca pe teritoriul sau.
In tot ac