Anul trecut, Guvernul a disponibilizat zeci de mii de bugetari, dar lanţul birocratic a rămas intact. În această săptămână, Dosarul „Adevărul“ a făcut o radiografie a zecilor de drumuri pe care sunt nevoiţi să le facă românii pentru obţinerea unor documente oficiale sau autorizaţii.
Cartea de identitate, principalul document al oricărui cetăţean român, nu poate fi obţinută fără cel puţin trei drumuri. Unul dintre paşi este procurarea timbrului judiciar de un leu. La Serviciul Evidenţa Populaţiei, acolo unde se realizează documentul, nu poate fi plătită nicio taxă.
Obţinerea tuturor avizelor pentru construcţia unei case este un obiectiv aproape imposibil de realizat pentru un om obişnuit. Pentru înmatricularea unei maşini sunt necesare mai multe drumuri prin tot oraşul. La sfârşit, e posibil ca autoturismul respectiv să aibă deja rodajul făcut.
Totul se întâmplă mult mai rapid la vecinii noştri bulgari sau unguri. În România, pare că fiecare instituţie este stat în stat. De multe ori, este o lipsă totală de comunicare chiar şi între departamentele aceluiaşi organism. Şi asta se întâmplă în condiţiile în care toate instituţiile importante au fost informatizate.
În 2011, Guvernul a anunţat că vor mai fi daţi afară circa 50.000 de bugetari. Aceasta este şansa de a reforma şi sistemul administrativ, nu doar de a fi îndeplinit planul în faţa FMI. Mai-marii ţării ar trebui să înţeleagă faptul că interconectarea bazelor de date ar putea rezolva o mare parte din probleme şi ar costa mai puţin, pe termen lung, decât salariile unor funcţionari ţinuţi artificial în sistem.
România, sub dictatura birocrației
Românii sunt obligaţi să stea la cozi imense pentru a-şi plăti dările la stat Foto: Mircea Păun
Contribuabilul este nevoit să facă drumuri între ghişee, să stea ore întregi la coadă şi să completeze