Autorităţile vor să taie veniturile elevilor săraci, dar chiulangii. Potrivit normelor de aplicare a legii privind alocaţia de susţinere a familiei, acordarea acestui venit, plătit elevilor care provin din familii sărace, se suspendă odată ce copiii ar acumula peste 20 de absenţe nemotivate ori ar avea note la purtare mai mici de 8.
Normele respective sunt în dezbatere publică până la 16 ianuarie şi mai prevăd că dosarul prin care se cere acordarea alocaţiei va trebui să conţină şi o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi copiii prin care să ateste că aceştia frecventează o formă de învăţământ. Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, spune că partea bună a măsurii e reprezentată de descurajarea abandonului şcolar.
Elevii reclamă iniţiativa
Pe de altă parte, atrage atenţia reprezentanta părinţilor, sunt şi copii care nu ajung la şcoală pentru că stau în sate izolate ori pentru că n-au haine, iar aceştia ar fi nedreptăţiţi. Fabian Telişcă, preşedintele Consiliului Elevilor din România, susţine că elevii nu pot fi de acord cu o astfel de măsură care ar face să sufere toţi membrii unei familii. „Nu mi se pare corect! Să presupunem că dintr-o familie cu şase membri, patru sunt elevi. Chiar dacă doar unul chiuleşte, vor suferi toţi. Poate că unii elevi, mai ales din mediul rural, lipsesc pentru că-şi ajută părinţii la muncă. Şi ăsta e un fel de abandon şcolar temporar", a spus Fabian Telişcă.