Marile companii de IT care au dezvoltat sisteme de operare pentru smartphone-uri se vor întrece să le ofere utilizatorilor cele mai atrăgătoare programe şi softuri prin magazinele virtuale. Sursa: VLAD STĂNESCU
În viitorul apropiat, sistemul de operare va fi hotărâtor atunci când îţi vei alege telefonul mobil. Miza va fi magazinul virtual de aplicaţii şi programele pe care le va oferi.
Sistemul e simplu: odată ce ai un telefon care rulează cu Android - Google, Windows 7 Mobile - Microsoft sau iOS - Apple, automat poţi descărca zeci de mii de programe, jocuri şi aplicaţii pe care le poţi folosi pe telefonul tău.
De exemplu, dacă ai iPhone şi vrei un GPS bun, intri pe App Store şi îl descarci de acolo. De asemenea, cei care folosesc programul celor de la Google pot beneficia de aplicaţii de pe Android Market, unde pot găsi de la aplicaţii care îţi arată programul de zbor al avioanelor până la actualizarea la minut a vremii într-o localitate.
Cum toate acestea au nevoie de conexiune la internet, trebuie să te gândeşti şi că va creşte considerabil valoarea abonamentului la telefonul mobil. Opţiunea de 1 GB de trafic de internet pe lună, care ţi-ar permite să stai lejer pe net, te-ar costa în jur de 15 euro.
Cum se face o aplicaţie
În industria aplicaţiilor pentru telefoanele inteligente au intrat şi câteva companii de IT româneşti. După ce în 2009 a fost desemnată de Google "Cea mai bună aplicaţie de turism", Trip Journal, dezvoltată de clujenii de la iQuest, a primit două premii şi la Mobile App World 2010 care a avut loc la Londra. "O aplicaţie atrăgătoare este simplă, creativă, are un design grozav, este bine dezvoltată şi răspunde cerinţelor utilizatorilor", explică Oana Călugăr, directorul de marketing al iQuest.
La o aplicaţie se lucrează de obicei în echipă, sunt developeri, designeri