Efectul cuantic ar putea explica modul in care zboara pasarile migratoare. Busola pasarilor se orienteaza dupa campul magnetic terestru.
"Efectul cuantic ar putea face parte din busola, pe care pasarile o folosesc pentru a detecta campul magnetic terestru, se comunica intr-un raport care va fi publicat in Physical Review Letters, informeaza ScienceNews."
Se considera ca variatia campurilor magnetice perturba perechea de electroni dintr-o proteina a retinei, sensibila la lumina. In teoria cuantica, particulele sunt legate intre ele, ceea ce face ca, o particula sa stie intotdeauna ce face cealalta, chiar daca ele au fost separate.
Noile cercetari, pe care le-au facut fizicienii Universitatii Oxford si ai Universitatii Nationale din Singapore, au relevat ca particula cuantica din ochiul pasarilor poate dura mai mult de 100 de microsecunde (1 microsecunda = a milioana parte dintr-o secunda), mai mult decat cele 80 de microsecunde obtinute, in experientele de dinainte ale fizicienilor, la temperatura de zero absolut.
Noile cercetari au intarit experimentele anterioare, care fac aluzie la o baza cuantica privind navigarea magnetica a pasarilor migratoare.
In 2006, cercetatori din Frankfurt, Germania, au marcat 12 pasari care migrau din Scandinavia. Cercetatorii au inchis pasarile intr-o incapere din lemn si au produs un camp magnetic, ceea ce le-a creat probleme de navigare pasarilor.
Dezorientarea pasarilor datorata unui camp magnetic se poate asemana cu perturbarea transmisiilor radio. Cand lumina intra in ochiul pasarii, unul dintre electroni iese afara. Oscilatiile electronilor se modifica sub influenta campului magnetic al Pamantului.
Efectul cuantic ar putea explica modul in care zboara pasarile migratoare. Busola pasarilor se orienteaza dupa campul magnetic terestru.
@N_