Bucureştiul nu a reuşit în patru ani de apartenenţă la spaţiul comunitar să evolueze pe calea modernizării şi să recupereze decalajele faţă de membrii vechi. Aderarea la UE a reprezentat unul dintre cele mai mari succese ale României din epoca modernă. Asta se întâmpla în 2007. Bucureştiul nu a ştiut însă să gestioneze această realizare. Intrarea în spaţiul Schengen ar putea fi amânată, la fel şi aderarea la zona Euro. În aceste condiţii se poate spune că cetăţenii români au pierdut un deceniu.
Suntem deja în anul al cincilea de când România este membră a Uniunii Europene. Zilele trecute, un cunoscut cotidian dintr-un stat membru al UE scria că România este un „partener indezirabil".
Mai citeşte şi:
Parisul despre aderarea României la Schengen: Vameşii români sunt vulnerabili la corupţie, câştigă 400 de euro pe lună
După ce, la sfârşitul anului 2004, acel stat membru a acceptat încheierea negocierilor de aderare şi, în aprilie 2005, a semnat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană! Aceasta înseamnă că, după aderarea la Uniune, România a avut o conduită care-i îndeamnă pe unii comentatori europeni să susţină că ţara noastră a devenit „indezirabilă".
Există o urare la început de an: „Semne bune anul are!" Prima săptămână a anului 2011 ne-a adus nişte „semne" pe care nu e bine să le trecem cu vederea. „Performanţele" austerităţii românilor i-au făcut pe liderii noştri să meargă spre un nou acord cu FMI, iar oficialii de la Bucureşti deja ne acomodează cu ideea că nu vom adera la zona Euro, la data pe care ne-am propus-o, ceea ce înseamnă şi că suntem tot mai departe de convergenţa cu Piaţa Internă a UE.
În plus, obiectivul aderării la spaţiul Schengen, în martie 2011, adică la data stabilită de guvernul român, este serios pus sub semnul îndoielii, stârnind chiar un scandal politico-diplomatic european.
Mi