Creierul reactioneaza la muzica la fel cum se manifesta fata de un anumit tip de mancare gustoasa sau fata de droguri, relateaza The Guardian.
Experienta placerii este mediata in toate aceste situatii de eliberarea unei substante chimice care poarta numele de dopamina, potrivit unor experimente efectuate de o echipa de cercetatori, condusa de Valorie Salimpoor de la Universitatea McGill din Montreal, Canada.
Muzica se integreaza intr-un circuit al creierului care este responsabil pentru crearea motivatiei. De fiecare data cand indeplinim o actiune pe care dorim sa o repetam, dopamina este eliberata in acest circuit.
Salimpoor a declarat ca muzica produce un fel de recompensa intelectuala, deoarece ascultatorul trebuie sa urmareasca succesiunea notelor pentru a o putea aprecia. "Un singur ton nu poate produce placere. Insa o serie de tonuri aranjate intr-un anumit fel poate genera mai multa placere decat oricare alta experienta umana. Este uimitor cum cortexul cerebral urmareste aceste tonuri in timp real anticipand si construind in acelasi timp", a adaugat Salimpoor.
In ceea ce priveste studiile anterioare legate de drogurile psihoactive, Salimpoor a declarat ca a fost inregistrata o crestere similara a nivelului de dopamina eliberat in cereier comparativ cu cazurile in care stimulentul a fost o mancare buna.
"Daca starile emotionale produse de muzica pot genera eliminarea unei asemenea cantitati de dopamina, atunci ne putem explica de ce muzica este atat de apreciata. De asemenea aceste rezultate ne pot lamuri cu privire la importanta muzicii folosite in anumite ritualuri, in filme sau in diferite strategii de marketing menite sa manipuleze populatia", a decalarat Salimpoor. Creierul reactioneaza la muzica la fel cum se manifesta fata de un anumit tip de mancare gustoasa sau fata de droguri, relateaza The