În anii ’50, filmele SF prezentau familii în bucătării care pentru toată lumea arătau ca nişte bucătării ale anilor ’50, aflate în case din anii ’50, şi mâncând micul dejun al anilor ’50! Deosebirea era că bucătăria, casa şi micul dejun se aflau într-o staţie interstelară care se deplasa prin „întunericul” cosmic.
Mesajul liniştitor al acestor filme era că viitorul nu poate fi altfel decât prezentul, că doar detaliile se vor schimba, că viaţa va rămâne, în principiu, la fel. Însă lumea este departe de a fi ocolită vreodată de schimbări, totdeauna vremurile au aparent rătăcite prin buzunare revoluţii industriale, informaţionale... Specialiştii apreciază schimbările, comentând că acestea promit noi salturi spre progresul societăţii umane. Dar, după cum spunea dr. Paul Strassmann (reputat specialist american în tehnologia informaţiilor), „atunci când trăim perioade de progres rapid, situaţia pare a se înrăutăţi, deoarece ele sunt însoţite de o destrămare şi realcătuire de relaţii, poziţii şi stiluri de viaţă”.
Deja cei care au ca obiect de studiu societatea de consum subliniază că 2011 ar putea prezenta aspecte interesante în ceea ce priveşte produsele sănătoase (şi low-cost!) şi creşterea interesului pentru ferme (motivaţia: „deoarece s-a observat că oamenii manifestă în ultima vreme un interes tot mai mare pentru grădinărit, pentru natură, pentru produsele organice”)... Oricare ar fi noua ordine (economică-dacă vreţi, că tot a fost clasată economia drept o ştiinţă deprimantă...), a ne păstra rădăcinile tinere şi sănătoase ar putea constitui un must have al momentului!
În anii ’50, filmele SF prezentau familii în bucătării care pentru toată lumea arătau ca nişte bucătării ale anilor ’50, aflate în case din anii ’50, şi mâncând micul dejun al anilor ’50! Deosebirea era că bucătăria, casa şi micul dejun se aflau într-o