Este o proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar, pe măsură ce îmbătrânim, corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici. În timp ce deficitul de colagen favorizează ridarea tenului şi scade flexibilitatea tendoanelor, excesul este asociat cu o boală gravă, numită sclerodermie.
Pielea este în proporţie de 80% constituită din colagen, dar întregul nostru organism conţine acest tip de proteină care susţine ţesuturile şi organele, oferindu-le în acelaşi timp elasticitate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o parte din colagen se deteriorează, iar corpul nu-l mai sintetizează într-o cantitate suficient de mare. Acest fenomen se observă cel mai bine la suprafaţa pielii: apar ridurile fine, apoi ridurile de expresie, urmează petele „de bătrâneţe" şi, în timp, se formează şi ridurile profunde.
Şi în interiorul organismului, scăderea producţiei de colagen reduce abilitatea de a ne mişca. Aceasta deoarece tendoanele şi ligamentele se rigidizează. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, venele, arterele şi plămânii îşi pierd din elasticitate, deoarece şi în structura lor există fibre de colagen.
Soarele şi dulciurile îl distrug
Potrivit specialiştilor, schimbările hormonale, expunerea la razele ultraviolete şi radicalii liberi sunt duşmanii colagenului. Dar, în egală măsură, şi reziduurile rămase în organism după digestia zahărului au un efect nociv asupra colagenului din ţesuturi, grăbindu-i deteriorarea. Prin urmare, limitarea consumului de dulciuri ajută şi la conservarea colagenului, deci asigură un aspect mai tânăr şi mai proaspăt.
Coenzima Q10 îi stimulează sinteza
Pentru a echilibra nivelul de colagen din piele şi pentru a preveni apariţia ridurilor au fost create cremele cu colagen. Totuşi, studiile au demonstrat că aceste produse nu împiedică apariţia ridurilor.
„Dacă respectiva cremă va conţine molecule de c