Moartea a mii de păsări sălbatice, de specii diferite, din întreaga lume, nu poate fi încă explicată de specialişti
În jur de 30 de grauri au căzut morţi din cer în Constanţa, fenomen similar cu alte cazuri care au avut loc de la începutul acestui an în SUA, Suedia, Italia sau Noua Zeelandă. Ornitologii încă nu găsesc o explicaţie pentru aceste morţi misterioase care sunt semnalate în mai multe regiuni ale globului şi nici nu pot spune dacă evenimentele sunt legate între ele. "Poate fi orice, de la poluare la consumarea unor alimente otrăvite. Pe perioada de iarnă, mai ales, se întâmplă să mai moară. Iarna mai mor şi de frig. În legătură cu celelalte cazuri, sincer, nu-mi explic. Dar rămâne de văzut, probabil că explicaţia este una mai simplă decât ne închipuim noi", a declarat pentru gândul Szekely Paul Joszef, de la sucursala constănţeană a Societăţii Ornitologice Române (SOR). "La ora aceasta nici eu, nici un alt ornitolog din ţară nu avem o explicaţie foarte clară", a declarat şi Dan Ionescu, membru al SOR Braşov.
Ornitolog: "E o curiozitate"
Dan Ionescu spune că moartea a zeci de păsări apare de obicei în perioada de migraţie, adică nu iarna. "O mortalitate la grupuri mai mari de păsări poate apărea în general când nu au hrană, mai ales în cazul păsărilor insectivore. În Braşov apar cazuri de genul acesta aproape anual la rândunele şi lăstuni de casă, însă în perioada de migraţie de toamnă, prin septembrie.
Se întâmplă să vină o vreme foarte rea care omoară insectele mici, sursa lor principală de hrană, şi atunci pur şi simplu mor de foame. Am avut cazuri în care am găsit zeci, chiar sute de păsări moarte", a declarat Dan Ionescu. Ornitologul nu-şi explică însă de ce ar fi murit graurii din Constanţa şi nici ce s-a petrecut în alte părţi ale globului. "Ce s-a întâmplat cu graurii, cu celelalte păsări - e prematur să spune