România liberă a stat de vorbă cu 474 de senatori, deputaţi şi miniştri despre educaţia propriilor copii. Ce am aflat: fii şi fiicele a 23% din membrii Parlamentului şi a 41% din membrii Cabinetului Boc au studiat la şcoli private sau din străinătate.
De ce şi-au trimis "aleşii" copiii să studieze la şcoli înalte de peste hotare? Pentru că nu au încredere în şcoala de stat românească, pentru că au bani, pentru că au copii cu un potenţial deosebit care merită o diplomă de la instituţii de top, pentru că la "ei" la se face şcoală, iar la "noi", ba. În plus vă prezentăm şi comentariile istoricului Neagu Djuvara despre preferinţa elitelor politice de a-şi trimite copiii la studii în străinătate.: "Nu e un fenomen nou, fiind ceva firesc între 1848 şi 1947... Urmaşii liderilor actuali se vor regăsi în conducerea viitoare a României "
"Rigoarea pe care o avea şcoala din România de dinainte de 1989 noi o căutăm în străinătate. Fata mea, de exemplu, care acum e în clasa a 12-a la Royal National School of London, şcoala Reginei, îmi povesteşte că regulile sunt foarte stricte. Orice greşeală se lasă cu detenţie şi eşti penalizat: să stai trei ore închis şi să scrii nu ştiu ce eseu, sau să speli vasele în internat... S-a întâmplat cu copiii mei, cu orice copil se întâmplă", spune deputatul PDL Cezar Preda. Fiica sa face liceul la Londra, iar fiul său a făcut a 12-a la un Liceu din Saint Louis şi apoi a studiat la Webster University în SUA şi Marea Britanie.
Care e nota de plată? "Băiatul a avut bursă dar nu integrală, a trebuit să suplimentăm noi, iar fata a fost ţinută pe banii noştri. Cât a costat nu se spune, dar nu mult". Preda e adeptul diplomelor cu pedigree: "Băiatul meu deja are deja un avantaj competitiv. E un om şcolit afară, un om care a învăţat că nu pilele sau relaţiile te pot duce undeva. Şi-a depus CV-uri în «big four», Dar eu ca părinte şi ai