Prefectul judeţului, Vasile Gudu, a solicitat Direcţiei Sanitare Veterinare o informare corespunzătoare a populaţiei privind măsurile de prevenire a bolii, în acest sens urmând a fi afişate în judeţ afişe şi informări specifice.
În urma efectuării analizei de risc de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Grupul Naţional de Experţi au fost identificate ca principale posibilităţi de răspândire a virusului pe teritoriul României, următoarele căi:
1. Trecerea mistreţilor sau a altor specii de vânat susceptibile de infecţie cu febră aftoasă din Bulgaria în România, pe cale terestră sau peste unele porţiuni ale Dunării (mistreţii pot migra aproximativ 50 Km pe zi);
2. Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal de către transportatorii auto de mărfuri sau alţi turişti ce vin din zona considerată infectată;
3. Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, deşeuri de la bucătăriile vapoarelor ce ancorează în porturile româneşti de la Dunăre sau Marea Neagră.
Principala zonă de risc: sud - estul ţării
Grupul de experţi pentru febra aftoasă a stabilit că, pe lângă porturile, aeroporturile şi căile rutiere de intrare pe teritoriul României a călătorilor originari din zona de restricţie, pentru moment zona de risc principală o reprezintă judeţele din Sudul şi Sud-Estul ţării printre care şi Tulcea.
Este foarte important ca medicii veterinari oficiali şi de liberă practică, crescătorii de animale, administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii să informeze de urgenţă autorităţile veterinare atunci când constată moartea sau imbolnăvirea animalelor, cu precădere când constată şchiopături sau salivaţie abundentă.
„Atenţionăm vânătorii să respecte în continuare, cu stricteţe, procedurile specifice ecarisării, depozitării vânatului în spaţiile special