Vremea rece din ultima periodă a adus un val de viroze care a afectat în şase zile peste 450 de teleormăneni, dintre care majoritatea copii. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria ajung în fiecare noapte peste 10 copii care acuză simptome de viroze.
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Teleorman se confruntă cu un val de viroze care afectează zilele acestea îndeosebi copiii de grădiniţă şi cei din şcolile generale. „De la începutul lunii ianuarie, în fiecare noapte vin la urgenţe cel puţin 10 copii care au simptome de viroze şi febră. Asta înseamnă mai mult cu 15% faţă de luna precedentă. Secţia de pediatrie nu este deocamdată aglomerată pentru că cele mai multe cazuri nu au necesitat internare, ci doar tratament. Copiii se vindecă în general repede şi nu au apărut complicaţii, cazuri mai grave”, ne-a spus doctorul Monica Roşu.
Medicii avertizează însă părinţii că micuţii nu ar trebui trataţi după ureche, ci numai după sfatul specialiştilor, pentru că virozele netratate corespunzător se pot complica. „Părinţii ar trebui să se prezinte cu copiii la medic, la primele semne de boală. Nu să se ia după sfaturi din vecini, neautorizate şi să dea copiiilor cine ştie ce leacuri băbeşti. Am auzit părinţi care scad febra băgând şosetele copiiilor în oţet. Nu suntem de acord cu astfel de practici, care nu dau randament, ba chiar pot agrava starea copiilor”, susţine medicul neonatolog specialist pediatru, Marian Gherghiţă.
Antibioticele date după ureche pot lăsa copiii surzi!
Medicii specialişti spun că s-au confruntat cu situaţii în care copilul a ajuns la medic după ce fusese tratat în prealabil de părinte cu antibiotic, fără reţetă medicală. „Infecţiile virale nu se tratează cu antibiotic, decât dacă dau complicaţii, pneumonii sau alte boli mai grave. Riscurile administrării de antibiotic după ureche sunt mari şi o astfel de practică poate