Locuitorii sectorului 1 din Capitală au renunţat, anul trecut, la 40 de tone de deşeuri din echipamente electrice şi electronice (DEEE), în cadrul unor campanii de tipul Marea Debarasare, potrivit datelor trimise Agerpres de către Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Asta în contextul în care România nu reuşeşte cu niciun chip să atingă ţinta de patru kilograme de deşeuri electrice şi electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusă de Uniunea Europeană.
Cifrele arată că suntem undeva la jumătatea acestei cifre. De fapt, casele majorității românilor sunt niște muzee de vechituri.
Marea Debarasare în a doua duminică a fiecărei luni
Peste 180 de tone de DEEE-uri au fost colectate de la începutul anului 2008 şi până în prezent de Primăria Sectorului 1.
Administraţia locală a lansat, încă din martie 2008, un program de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Locuitorii Sectorului 1 s-au putut debarasa de aparatura nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere, maşini de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi. Toate deşeurile au fost ridicate gratuit de compania Romprest.
Pe lângă campania proprie de ridicare a DEEE-urilor, administraţia locală s-a alăturat şi campaniei naţionale Marea Debarasare, campanie iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Echipamentele electrocasnice colectate au fost preluate de Asociaţia Environ în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării, în conformitate cu legislaţia europeană de mediu.
Rezidenții Sectorului 1 se pot debarasa în continuare de aparatura electrocasnică nefolositoare, în a doua duminică a fiecărei luni.