Nicu Murgăşanu a fost primul om care a pozat şi filmat, pe 22 decembrie 1989, mulţimea ieşită pe străzile din Alba Iulia, pentru înlăturarea regimului Ceauşescu.
Nicu Murgăşanu se autocaracterizează ca un oltean ardelenizat, rebel, boem, „peniţar“ în industria laptelui, poet, director şi proprietar de ziar, permanent nemulţumit.
„Sunt la fel de nemulţumit ca înainte de 1989 de partidele politice, de politicieni, de nesimţiţi şi îmbuibaţi nespălaţi, dar «armani»-zaţi şi «versace-zaţi».
Am hotărât să mă refugiez între cărţi şi noianul manuscriselor, care vor vedea şi lumina tiparului“, ne-a mărturisit Nicu Murgăşanu.
Revoluţia, imortalizată cu un Canon nemţesc
Puţini îl cunosc , probabil, ca pe omul care a imortalizat pe hârtie fotografică Revoluţia din 1989 din Alba Iulia.
„Îmi amintesc că în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 ne-am încolonat spontan şi am ieşit să ne cerem drepturile. Eram convins că ce se întâmpla era istorie“, a subliniat Murgăşanu.
Bărbatul avea „ în dotare“ un aparat foto Canon, adus pe furiş din Germania Federală, care acum este deţinut de Muzeul Naţional al Unirii.
„Aparatul mic şi deştept, îl aveam de la amicul meu Dodo Crişan, român stabilit în Germania Federală, prin căsătorie. Pe 22 decembrie, am făcut peste 100 de fotografii cu oamenii ieşiţi în stradă cu un singur gând: înlăturarea regimului Ceauşescu“, a spus „fotograful de Revoluţie“.
Bărbatul a reuşit, pentru câteva minute să şi filmeze cu o cameră mulţimea adunată în faţa actualului Palat Administrativ din centrul oraşului Alba Iulia, unde atunci îşi avea sediul Comitetul Judeţean al PCR.
Murgăşanu, „pionier“ al presei libere
După zilele fierbinţi ale Revoluţiei, a pus bazele periodicului „Acum“, care avea să fie prima publicaţie liber