Desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă poate fi obţinută, contra unei taxe de 50 de lei, fără a mai apela la instanţă. Dacă nu au copii minori în îngrijire, soţii care vor să se despartă trebuie doar să se prezinte din nou în faţa ofiţerului de stare civilă sau la notar.
Desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, prin acordul părţilor, este prevăzută în Legea 202, aprobată anul trecut. Gorjenii care îndeplinesc condiţiile stipulate în respectivul act normativ se pot prezenta la primărie sau la notarul public pentru a obţine divorţul. „Soţii care n-au copii minori, nu sunt puşi sub interdicţie şi n-au solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere că sunt de acord să se despartă. În principiu, noi aşteptăm cetăţenii pentru căsătorii, nu pentru divorţuri“, a declarat Adrian Anoaica, ofiţer de stare civilă la Primăria Târgu-Jiu.
Certificatul de divorţ, eliberat în 15 zile
După înregistrarea solicitării, ofiţerul acordă un termen de 30 de zile calendaristice, la expirarea căruia verifică dacă soţii îşi menţin intenţia de a divorţa, cerându-le câte o nouă declaraţie. Certificatul de divorţ va fi apoi eliberat în cel mult 15 zile.
Calea instanţei, mai lungă şi mai scumpă
Pentru desfacerea căsătoriilor la primărie, a fost propusă o taxă de 50 de lei, care va fi supusă aprobării consiliului local. Cei care divorţează la judecătorie trebuie să achite o taxă de timbru de 39 de lei, plus onorariul avocatului, cuprins între 500 şi 700 de lei. Până în prezent, mai multe cupluri din judeţul Gorj s-au interesat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a obţine desfacerea căsătoriei în baza noilor prevederi legale. „Păcat că nu a fost emisă această lege înainte ca eu să apelez la instanţă. Era mai simplu la primărie. Am o fată majoră, iar între mine şi nevastă nu mai există n