Este recomandarea unui grup de experţi care a redactat un raport privind patrimoniul cultural european. În documentul prezentat Comisiei Europene se arată că statele membre au termen până în 2016 să-şi publice toate capodoperele pe portalul Europeana. În acest fel se doreşte crearea unei „noi Renaşteri” prin punerea la dispoziție online a patrimoniului cultural european.
Grupul de experţi cere în raportul prezentat Comisiei Europene ca statele membre să își intensifice eforturile pentru a pune la dispoziție online colecțiile deținute în toate bibliotecile, arhivele și muzeele proprii.
Câştigul va fi atât cultural cât şi economic, susţin experţii care vin chiar cu soluţii pentru publicarea pe internet a lucrărilor protejate de drepturi de autor. Este vorba despre acele lucrări care nu mai sunt comercializate în prezent. Deţinătorii de drepturi ar trebui să se ocupe de digitalizarea lor şi de prezentarea lor publică. Dacă nu vor să facă acest lucru, experţii consideră că institutele culturale trebuie să dispună de o posibilitate de a digitaliza materiale și de a le pune la dispoziția publicului, deținătorii drepturilor de autor urmând să fie plătiţi.
Pentru lucrările cu autor necunoscut, experţii recomandă Comisiei să reglementeze la nivel european statutul lor.
Totodată, sunt prezentate soluţii cum ar fi parteneriatele public-privat pentru dezvoltarea unor servicii inovatoare în sectoare precum turismul, cercetarea și educația.
Unul dintre experţi,Maurice Lévy, explică:"Amîncercat să lucrăm într-un mod deschis şi transparent. Am făcut uz de toate mijloacele posibile pentru a ajunge la părţile interesate şi pentru a le asculta opiniile. Cu cât am pătruns mai adânc în întrebarea cheie a mandatului nostru, cu atât am realizat mai mult că mizele culturale dar şi economice sunt enorme.
În al doilea rând, am conştientizat că măsur