Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza de diaree severa la sugari si copii mici. Majoritatea cazurilor de diaree datorata rotavirusului se vindeca de la sine, insa exista si forme severe ale bolii, cand copilul are febra ridicata, se deshidrateaza rapid, iar viata sa este pusa in pericol. In cazurile grave, este absolut necesara spitalizarea. Infectia provocata de aceste virusuri provoaca sugarilor un serios disconfort, cu diaree si voma care dureaza mai multe zile la rand, ceea ce poate duce la deshidratare severa si care, in lipsa unui tratament eficient, poate deveni fatala. Este foarte contagioasa si afecteaza aproape orice copil din lume pana la varsta de 3 ani.
Afla pe MedLive.ro care sunt simptomele, evolutia si tratamentul infectiei cu rotavirus. Comenteaza si tu.
Luni, Directia de Sanatate Publica Ialomita a declansat o ancheta epidemiologica la Spitalul Judetean din Slobozia, dupa ce cinci copii internati in aceasta unitate medicala au fost depistati cu Rotavirus, informeaza Mediafax. S-a dispus inchiderea sectiei de Pediatrie a spitalului, care se afla in prezent in carantina. Patru dintre cei cinci copii, care se aflau in stare mai grava, au fost transferati la o unitate medicala din Capitala. Ancheta epidemiologica urmeaza sa stabileasca daca virusul a fost adus de catre unul dintre copii in spital sau daca este vorba de o infectie intraspitaliceasca, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al MS, Oana Grigore.
Boala prezinta forme mai grave in grupa de varsta 3 luni -2 ani; sub varsta de 3 luni, sugarii beneficiaza de protectie materna prin anticorpii transmisi transplacentar si prin alaptare. In colectivitati - scoli, gradinite, crese, raspandirea virusului se face rapid.
Semnele de deshidratare severa includ:
copilul este foarte somnoros, nu se joaca, sau ii este greu sa se trezeasc