Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precum impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor, a declarat , luni seara, premierul Emil Boc, informează Mediafax.
El a precizat, la postul public de televiziune, că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă, cerând în acelaşi timp Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat anterior că şeful Guvernului a cerut Ministerului Finanţelor clarificări în ceea ce priveşte preţul carburanţilor.
Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi a anunţat că, joi, niciun taximetrist nu va cumpăra carburant din nicio staţie de distribuţie, în semn de protest faţă de creşterea preţului la carburanţi.
Prima formă de protest a taximetriştilor independenţi a început după 1 ianuarie, când aceştia au început să plătească cu mărunţiş preţul carburantului, blocând în acest fel staţii de distribuţie.
Asociaţia avertizează că, dacă după aceste forme de protest, Guvernul, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Consiliul Concurenţei nu iau atitudine împotriva creşterii excesive a preţului la carburant, activitatea va fi oprită la nivel naţional, din martie, după modelul transportatorilor greci.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, în luna noiembrie, că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători.
Potrivit companiilor petroliere, preţurile la pompă sunt influenţate în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi de evoluţia c