ABADL a demarat lucrări de reablitare pe falezele din Olimp, Costineşti, Tuzla şi Eforie Sud. Aceste lucrări au rolul de a reface zonele erodate .
UPDATE ora 18.25: Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa s-au deplasat astăzi în zona taberei Cosmos din Eforie. Ajunşi la faţa locului, aceştia au observat că procesul de surpare al falezei s-a accelerat, iar autorităţile locale nu au transmis nicio solicitare către în acest sens către RAJA.
„Reprezentanţii noştri s-au deplasat la faţa locului pentru a veni veni în sprijinul proprietarilor de imobile din zonă. Au fost prelevate din nou probe de apă de la baza taluzului, iar în urma analizării acestora a rezultat că apa scursă nu este potabilă, deci nu provine din reţelele de alimentare cu apă“, a declarat Irina Oprea, purtător de cuvânt al RAJA.
Irina Oprea a mai precizat că RAJA nu are conducte de apă potabilă în zona surpată a falezei.
„Sistemul de alimentare cu apă al caselor din zonă, ce este localizat pe partea cealaltă a falezei, a fost verificat de mai multe ori de către reprezentanţii Secţiei Eforie cu autolaboratorul, cu aparatele de detectare a pierderilor de apă, dar şi prin sondaje şi niciodată nu au fost constatate pierderi“, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Pe baza cercetărilor efectuate de ABADL privind evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa 2 metri pe an. Sectoarele cele mai afectate de fenomenele de eroziune sunt cele situate în sudul litoralului, adică staţiunile Mamaia Nord, Mamaia Sud, Tomis, Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă in staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani.
Proiectul demarat de ABADL urmăreşte elaborare