Posibilul acordul preventiv pe care România îl va încheia cu FMI a avut un efect benefic asupra monedei naţionale, precizează analiştii de la X Trade Brokers, într-un studiu. Sursa: Vlad Stanescu
Potrivit acestora, anul trecut, leul s-a depreciat cu peste 8% faţă de dolarul american.
"În faţa euro, dinamica a fost mult atenuată, deprecierea limitându-se la 1,02%. Listarea Fondului Proprietatea şi un posibil nou acord de tip preventiv cu FMI vor susţine moneda naţională", se mai arată în analiză.
Dacă, la finele anului trecut, problemele din Grecia, Irlanda şi din celelate ţări afectate mai puternic de criză a făcut că dolarul să ia un avans în faţa monedei europene, nici leul nu a fost scutit de depreciere în faţa monedei americane.
Semne bune anul are
La rândul său, anul 2011 a debutat într-o notă care indică o continuare a îngrijorărilor legate de finanţarea unor state europene, acest lucru cântărind greu asupra euro.
Tendinţa înregistrată în luna ianuarie a acestui an a fost însă una favorabilă leului, în principal în faţa euro, o dată cu semnalele privind un nou acord cu FMI, de tip preventiv de data aceasta, care să îl înlocuiască pe cel care expiră în luna mai.
"În plus, aşteptările mediului de afaceri pentru anul acesta sunt la rândul lor mai optimiste, iar un indice al încrederii în economie bazat pe un sondaj CE a arătat o îmbunătăţire a percepţiei, crescând de la 81,1 la 81,6 puncte", se mai arată în studiu.