Deşi avem o mare diversitate de alimente, în realitate hrana noastră este monotonă şi conţine câteva cereale, cartofi prelucraţi, câteva sortimente de carne şi uleiuri suprarafinate, precizează nutriţioniştii
Programul încărcat de peste zi, stresul cotidian şi procesarea industrializată a alimentelor sunt principalii factori care ne-au forţat să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Aceasta este concluzia unui raport al Institutului de Nutriţie din SUA, informează The Huffington Post. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institului de Cercetări Alimentare, susţine că preţul mic şi ambalajele frumos colorate sunt alţi factori care ne determină să alegem alimentele procesate în detrimentul celor naturale.
Potrivit studiului Institutului de Nutriţie din SUA, în urmă cu 100 de ani 2% dintre mese erau luate în oraş, în timp ce astăzi suntem tentaţi să mâncăm tot mai rar acasă. Astfel, peste jumătate dintre mese le luăm la restaurant. Raportul mai arată un alt obicei deloc sănătos mai ales în rândul copiilor: unul din cinci mic dejunuri este luat la un restaurant de tip fast-food. Dacă în trecut masa în familie era o tradiţie, în prezent doar trei astfel de evenimente se petrec săptămânal. Specialiştii în psihologia copiilor susţin că masa în familie este importantă pentru buna dezvoltare a celor mici, deoarece studiile de specialitate au arătat că, în caz contrar, odată ajunşi la vârsta adolescenţei, 42% dintre tineri sunt tentaţi să bea alcool, în timp ce 50% se apucă de fumat.
"Astăzi avem o mare diversitate de alimente, dar în realitate hrana noastră este monotonă şi provine din câteva cereale, cartofi prelucraţi în fel şi chip, câteva sortimente de carne - în special cea grasă, ouă obţinute de la păsări crescute în condiţii industrializate, grăsimi artificiale şi uleiuri suprarafinate", precizează prof. dr. Gheorghe Menciniciopschi, di