Românii economisesc doar 7% din venitul lunar, mult mai puțin decât media la nivel global – 12%, potrivit unui studiu realizat de grupul ING în zece țări.
În Olanda, Belgia și Mexic consumatorii pun deoparte 10% din venitul lunar, în Spania - 11%, în Japonia - 14%, iar în India și Coreea - peste 20%. Cele mai mari cheltuieli lunare sunt făcute de români pentru a cumpăra alimente – nu mai puțin de 32% din total, în timp ce la nivel global aceste cheltuieli se limitează la 26%. O altă pondere importantă în cheltuielile românilor o ocupă produsele pentru întrețținerea locuințelor pe care se duc 28% din veniturile lunare în timp ce la nivel global aceste costuri se situează la 25%.
Pe termen scurt românii sunt mai expuși riscurilor financiare, 42% din gospodăriile din România neavând o sumă de bani pusă deoparte pentru a face față unor cheltuieli de urgență. În același timp, doar un sfert dintre respondenții români au un fond de urgență suficient de mare pentru a acoperi cheltuielile pe o perioadă mai mare de șase luni, în timp ce la nivel global 30% din consumatori au bani puși deoparte care acoperă cheltuielile pe o perioadă mai lungă de jumătate de an. Din această perspectivă, cei mai prevazători sunt indienii - 87% din ei dețin fonduri de urgență, japonezii (81%), olandezii (73%) și coreenii (72 %). Absența economiilor îi face pe 27% din români să se împrumute atunci când nu au suficienți bani, în timp ce la nivel global numai 16% din consumatori apelează la împrumuturi.
Ce ne motivează să economisim
Într-un top al principalelor trei motive care îi determină pe români să-și planifice viitorul financiar se află în primul rând incapacitatea sistemului de pensii de a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmat de îngrijorarea privind siguranța financiară (36%) și dorința de a-și întreține familia (36%). Teama privind sis