ANALIZĂ Mâncarea şi întreţinerea casei ne vor costa mai mult anul acesta faţă de 2010. Specialiştii în economie spun că salariul mediu va creşte mai lent, doar cu 3,5% faţă de anul trecut.
Deşi oficialii moldoveni se arată încrezători, evoluţiile pozitive din economia ţării nu vor duce însă şi la o creştere substanţială a veniturilor populaţiei.
Pentru aceasta „e nevoie de rezultate economice mult mai bune", consideră economistul Alexandru Fală.Totodată, chiar dacă sunt preconizate majorări importante ale salariilor, pensiilor şi îndemnizaţiilor sociale, acestea cu greu vor „acoperi" creşterile de preţuri.
PREŢURILE VOR
CREŞTE CU 6%-8,4%
Saltul cu circa 6,5% a PIB în nouă luni ale anului 2010 l-a făcut pe premierul Vlad Filat să fie extrem de optimist privind dezvoltarea economiei în anul curent şi să anunţe o creştere de 10% a PIB. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru 2011 o creştere de 3,5% a PIB, până la 73,3 miliarde lei (circa 4,6 miliarde euro).
În acelaşi timp experţii de la IDIS „Viitorul" prevăd un salt de 4% a economiei naţionale, iar Centrul analitic „Expert-Grup", în raportul MEGA vorbeşte de o creştere economică de 4%-5%, până la 78,9 miliarde de lei (circa 4,93 miliarde euro). Anul începe cu o scumpire deja aşteptată, cea a gazelor naturale, care va provoca inerent creşterea costurilor la întreţinere.
Urmează scumpirea produselor petroliere. Este foarte probabilă o majorare nesemnificativă a tarifului la energia electrică, cât şi a unor servicii comunale. De asemenea este aşteptată şi o creştere a preţului la mai multe produse alimentare, datorată conjuncturii internaţionale şi efectului „psihologic" ca urmare a scumpirii resurselor energetice.
Pentru anul 2011, autorităţile au estimat o rată a inflaţiei de 6%, în timp ce Centrul