Înainte ca Ungaria să preia cârma consiliului de miniştrii, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a declarat că Ungaria va avea o responsabilitate specială pentru imaginea Uniunii Europene în lume.
La numai câteva zile după, tinerii din Ungaria şi jurnaliştii năvăleau străzile capitalei cu bannere în semn de protest. Totul s-a desfăşurat, însă, în linişte: protestanţii purtau bandă de lipit în formă de X pe buze. "Liberatea presei nu mai există în Ungaria," anunţa principalul ziar maghiar.
Află aici despre protestul împotriva legii care limitează libertatea de exprimare în Ungaria.
Bruxelles-ul nu a reacţionat imediat. Vestul Europei, însă, a luat iniţiativa. Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a întrebat dacă Ungaria este într-adevăr aptă pentru a lua cârma preşedinţiei UE. El a fost urmat de un val de articole din toata Europa care criticau legea controversată de la Budapesta.
Află aici care a fost reacţia Bruxelles-ului
Organizaţia Reporteri fără Frontiere, Paris: "Crearea unui organism media, menit să sancţioneze publicaţiile, radiourile şi televiziunile este cel mai recent semn al unui trend îngrijorător, care s-a remarcat în ţările Uniunii Europene."
BBC News, Anglia: "Bine aţi venit în 2011. Anul începe cu o întrebare. Ungaria este aptă să-şi asume preşedinţia rotativă a Uniunii Europene?"
Gavin Hewitt, jurnalistul BBC din Bruxelles, îl numeşte pe Viktor Orban "un politician populist care a fost odată un feroce anti-comunist". Hewitt continuă: "anul trecut el a navigat la putere pe un val de dezgust pentru minciunile guvernului socialist şi administrarea nepotrivită a economiei lor (...) Domnul Orban al partidului Fidesz controlează o majoritate de două treimi din parlament. Ceea ce premierul vrea, el va obţine".
Népszabadság, Ungaria: "De ce sunteţi tăcu