Cum ar arăta o viaţă perfectă? Lucrezi la Zürich, îţi cumperi apartament în Albuquerque - New Mexico, plăteşti utilităţile la Faro în Portugalia, te îmbraci din Coquitlam - Canada, mergi la restaurant în capitala Algeriei, faci abonament la sala de fitness din Beijing, primeşti internet de la Craiova şi bei lapte moldovenesc din piaţă de la Iaşi
Conform datelor furnizate de situl numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită referitoare la costul vieţii, România este ţara unde laptele şi internetul sunt printre cele mai ieftine din lume. La haine, alimente, băuturi, cheltuielile de întreţinere, preţul locuinţelor sau benzină apar discrepanţe mari. Unele sunt cauzate de poziţionarea geografică a oraşelor şi de resursele naturale disponibile, altele de politicile economice ale marilor proprietari de branduri.
Locuinţe mai scumpe ca în marile oraşe din SUA
Criza economică din ultimii trei ani a redus cu mult preţurile metrului pătrat de construcţie în marile oraşe româneşti. Chiar şi aşa, sunt mai ridicate decât în Albuquerque, New Mexico. Spre exemplu, dacă la Iaşi metrul pătrat este de aproximativ 950 de euro, în oraşul american nu depăşeşte 800 de euro. Preţul pare infim însă faţă de tariful de 13.000 de euro pe mp din Monaco. Dar sunt şi soluţii foarte ieftine. În India, Siria sau Puerto Rico se poate construi şi cu 50 de euro mp.
"E evident că preţul unei locuinţe depinde în mare măsură şi de materialele din care e făcută. Dacă foloseşti carton şi prefabricate, atunci o poţi vinde şi pe doi lei", spune Sorin Verescu, inginer constructor.
Pentru utilităţile de bază (apă, energie electrică, gunoi, gaz), românii plătesc la fel ca nemţii. Astfel, dacă la Craiova media lunară a facturilor ajunge la 69 de euro, la Frankfurt nu depăşeşte 60.
Accesul la internet însă, face din România un adevărat paradis, c