Henri Paul spune, într-un interviu acordat EVZ, că poziţia critică a Parisului în dosarul Schengen nu este determinată nici de retorsiune, nici de vreo târguială. Sursa: CODRIN PRISECARU
Scrisoarea prin care miniştrii de interne francez şi german au semnalat oficial intenţia Parisului şi a Berlinului de a amâna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a stârnit, în luna decembrie a anului trecut, o vie nemulţumire la Bucureşti.
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat marile puteri ale UE că discriminează România, iar ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat că legătura făcută între dosarul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei este "artificială".
Într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul francez Henri Paul subliniază poziţia clară a Parisului - aceea că aderarea României şi Bulgariei la Schengen în luna martie este prematură.
Diplomatul observă problemele existente încă în justiţie şi invită România şi Bulgaria la o acţiune comună ce ar putea duce la găsirea unor soluţii pentru aceste probleme.
Ambasadorul respinge specu laţiile care leagă critica Franţei de ratarea, de către Paris, a unui contract important pentru construcţia reactoarelor de la centrala nucleară de la Cernavodă. "Poziţia Franţei nu este determinată de vreo târguială", asigură Henri Paul.
INTERVIU
EVZ: Ministrul de interne francez şi omologul său german au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care semnalează dorinţa de a amâna decizia aderării României la Schengen. Este aceasta poziţia finală a Franţei? Se mai poate vorbi despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen în luna martie a acestui an?
Henri Paul: Scrisoarea comună a celor doi miniştri de interne francez şi german este adresată comisarului european însărcinat cu afacerile interne, precum şi