Un gălăţean a aflat că pentru creditul luat de la BCR are de plătit unei firme de recuperare a datoriilor cu 30% mai mult decât valoarea împrumutului. Iulian Vasile va trebui să returneze 71.000 de lei în 10 luni, deşi contractase un credit de 58.000 de lei, din care, în decursul a doi ani, achitase o parte.
În ultimele luni s-au înmulţit notificările trimise de bănci gălăţenilor care nu mai au posibilitatea să-şi achite creditele după ce şi-au pierdut slujbele. În mod normal, următorul pas este acţionarea în judecată pentru executarea silită a datornicilor, dar în multe cazuri nici nu mai este nevoie de această formalitate pentru că băncile îşi pot ceda creditele unor firme de recuperare.
Un asemenea caz este cel al gălăţeanului Iulian Vasile (42 de ani) din Galaţi, de profesie marinar, care s-a trezit într-o situaţie de necrezut. Bărbatul a contractat un credit de 58.000 de lei la BCR, în 2007, şi după ce a plătit ratele timp de doi ani, a rămas şomer. Iulian Vasile lucra pentru o companie din Norvegia, care însă a dat faliment şi nu i-a mai plătit salariul în valoare de 10.000 de dolari.
În acest context, bărbatul nu a mai putut achita ratele la bancă iar după câteva luni a primit acasă o notificare, prin care era anunţat că BCR şi-a cesionat creditul către firma SC KRUK International SRL în vederea recuperării banilor. Nimic deosebit am putea spune până când Iulian Vasile a citit cât are de plată. Este vorba de 71.000 de lei, în condiţiile în care contractase un credit de 58.000 de lei.
“Am rămas consternat. Nu-mi venea să cred. Să înţeleg deci că am plătit doi ani de zile degeaba? Eu am cerut la BCR să mă păsuiască un an până îmi găsesc altă slujbă, iar ei, fără să mă anunţe, au cesionat creditul către o firmă de recuperare, care mi-a pus în vedere să plătesc toţi banii în 10 rate de câte 7.000 de lei fiecare, în caz urmând să mă ex