Modificările aduse Codului Fiscal pe parcursul anului trecut, ca de altfel şi adoptarea recentelor Ordonanţe nr. 58 şi nr. 82, cât şi nr. 117 concomitent cu eliminarea impozitului minim, au readus în atenţie un subiect important: PFA sau SRL, ca mijloc de realizare a veniturilor? Potrivit specialiştilor, decizia privind modul de organizare a activităţii are în vedere de cele mai multe ori criterii diferite, pe care persoana care urmează să realizeze veniturile trebuie să le ia în considerare: răspunderea persoanei ce realizează venitul, gradul de optimizare fiscală, complexitatea procedurilor, uşurinţa accesului la resursele financiare obţinute în urma desfăşurării activităţii, imaginea faţă de potenţialii parteneri de afaceri, simplitatea mecanismelor de încetare a formei de realizare a venitului.
Ce taxe veţi plăti?
Fundamental în decizia de alegere a formei de organizare a activităţii ar trebui să fie criteriul fiscalităţii aplicabile venitului realizat, potrivit fiscalitatea.ro. Din acest punct de vedere, specialiştii susţin că "învingătorul" este incontestabil PFA. Cota de impozitare este identică, 16%, dar în cazul PFA lipseşte impozitul pe dividende de 16%. Din acest motiv, comparând cât se poate de simplu cele două forme de organizare, dacă în cazul PFA vom avea doar un impozit pe venit de 16%, în cazul SRL se vor însuma 16% impozitul pe profit cu încă 16% impozit pe dividende. Odată cu majorarea impozitului pe dividende, de-a lungul timpului, asociaţii au renunţat la distribuirea acestora, aplicând diverse alte modalităţi de transfer a profitului.
Pe de altă parte, trebuie ştiut că ultima Ordonanţă dată în ajunul Sărbătorilor de Guvern a adus unele modificări în ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor. Acestea au parte de un nou impozit de la 1 ianuarie 2011. Potrivit Ministerului Finanţelor, patronii pot opta, de