Creaţia medicului se bazează pe distribuirea energiei loviturii către zonele mai rezistente ale craniului. Considerat extrem de benefic, produsul său a fost contractat inclusiv de armata franceză.
Închipuiţi-vă o cască revoluţionară, utilizată în domenii diverse ca element esenţial de protecţie: sportivi profesionişti şi amatori din toată Europa, în armată ca produs balistic oferind o apărare specială antiglonţ, în activitatea industrială. Ea există graţie unui român!
Premiat în Franţa, alungat din România
Stabilit în Franţa în '90, neurochirurgul Cătălin Obreja, 45 de ani, şi-a brevetat invenţia în urmă cu circa un deceniu în Hexagon, unde, pentru produsul său, intitulat Bios-Pro, a şi primit imediat numeroase premii speciale, între care se numără unul de la Asociaţia Franceză pentru Valorificarea Cercetării.
A încercat să propună creaţia sa şi pe piaţa din România, la nivel de producţie, asamblare şi distribuţie, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. A fost refuzat inclusiv de instituţiile armatei. A renunţat.
Energie distribuită spre zonele rezistente ale craniului
Casca e prima din lume care, în cazul unui accident, absoarbe mai multă energie a loviturii decît oricare alt model şi o distribuie spre zonele cele mai rezistente ale craniului, diminuînd şansele apariţiei unor traumatisme cerebrale. Explicaţia: melanjul dintre formă şi compoziţie, un aliaj special din policarbon şi fibre de carbon.
"Craniul e o cască naturală. Are sistemul lui de protecţie, prin deformări sau fracturi care nu afectează sistemul nervos. Acum 60 de ani, căştile reprezentau un strat uniform şi erau eficace. Ulterior, modificările formei au afectat funcţia ei", explică doctorul Obreja. Experienţa lui medicală l-a făcut să abordeze subiectul printr-o altă perspectivă: "Existau leziuni cerebrale fără exp