Începând cu 1 ianuarie 2011, toate vânzările de locuinţe trebuie făcute cu certificat energetic. Deşi legea a intrat în vigoare recent, iar vânzarea imobilelor nu se poate realiza fără acesta, notarii şi auditorii energetici spun că nimeni nu ia în serios prevederile acesteia.
Aşadar, tranzacţiile se fac în continuare fără acest document care stabileşte consumul pentru căldură şi apă caldă dintr-o locuinţă. În tot oraşul, doar şase clădiri care aparţin Primăriei au astfel de acte. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu este obligatorie, documentul fiind necesar doar dacă clientul îl solicită. Cumpărătorul decide Având în vedere faptul că legea nu prevede sancţiuni, decizia aparţine cumpărătorului. Rodica Jarul vrea să vândă apartamentul amplasat în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi nu a făcut demersurile pentru a obţine acest document pentru că îl consideră scump şi inutil.
„Abia am făcut cartea funciară. Cel mai bun certificat este acum iarna. Dacă persoanele interesate vor veni să vadă apartamentul, vor constata faptul că este foarte călduros. Dacă totuşi cumpărătorul îl va cere, îl vom face. Nu avem cum să ne opunem“, ne-a declarat Rodica Jarul. Femeia spune însă că acest lucru ar putea ridica uşor preţul casei.„ Cineva trebuie să suporte şi cheltuielile care sunt destul de mari“, a spus aceasta.
Consum cât mai mic
„Certificatul de performanţă energetică determină consumul de energie în funcţie de tipul construcţiei. Geamurile trebuie să aibă trei straturi de izolare prin aer, zidăria să fie izolată pe interior şi exterior, iar consumul de energie să fie cât mai mic pentru a avea clasa energetică bună“, explică Petre Naidin, specialist în energetică. Certificatul de performanţă energetică este asemănător celor de la electrocasnice şi indică consumul de energie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât clasa energetic