Legea care limitează libertatea mass media în Ungaria va fi dezbătută marţi, 11 ianuarie, în Parlamentul European la iniţiativa liberalilor care au invitat mai mulţi experţi în domeniul drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.
Audierea publică va fi prezidată de europarlamentarul român Renate Weber în calitate de purtătoar de cuvânt al grupului politic ALDE pentru libertăţi civile şi drepturi fundamentale.
Printre experţii invitaţi se numără György Konrad, scriitor şi apărător al drepturilor omului, prof. Miklos Haraszti, fost reprezentant al OSCE privind libertatea presei, prof. László Majtényi, fost Comisar parlamentar pentru protectia datelor si libertatea informaţiei în Ungaria şi comisarul Neelie Kroes responsabil cu Agenda Digitală.
Parlamentul maghiar a votat săptămâna trecută o lege ce limitează libertatea presei. Televiziunile, ziarele şi site-urile pot primi amenzi discreţionare cuprinse între 35.000 de euro şi 700.000 de euro. Legea mass-media din Ungaria, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a fost criticată de unii miniştri de externe ai statelor membre UE şi de reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, organism care monitorizează libertatea şi democraţia.
Premierul Viktor Orban şi-a taxat criticii
Criticatdur de presa din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Luxembourg inclusiv de oficiali din aceste ţări, şeful Guvernului de la Budapesta s-a răstit la vocile acuzatoare spunând că legile naţionale nu privesc statele membre. La scurt timp, Viktor Orban, premierul Ungariei, şi-a nuanţat discursul. El a spus la sfârşitul săptămânii trecute spune că legea ar putea fi modificată “în cazul în care se dovedeşte a fi dăunătoare pentru libertatea presei”.
“Vom urmări îndeaproape punerea în aplicare a prezentei legi şi dacă vom vedea că oricare dintre criticile care au