Budapesta crede că recompensarea părinţilor care-şi trimit copiii la şcoală este un prim pas către integrarea socială a comunităţilor de rromi în statele din Uniunea Europeană. Rromii sunt o problemă cu care Europa trebuie să înveţe să trăiască, crede oficialul ungar Balog Zoltan, responsabil cu adoptarea strategiei pentru această etnie.
Ungaria încearcă să folosească propria experienţă pe tema romilor pentru găsirea unei soluţii comune la o problemă cu care „Europa trebuie să înveţe să trăiască". Instituirea unui departament specializat pentru romi în cadrul Guvernului ungar (n.r. - după expulzările unor reprezentanţi ai etniei din Franţa, în 2010, dar şi în perspectiva preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene) nu este o noutate pentru autorităţile de la Budapesta.
Primele sarcini de aceste gen au fost atribuite unui demnitar încă de pe vremea împărătesei Maria Tereza - secolul al XVIII-lea. „Avem o tradiţie îndelungată privind managementul unor asemenea situaţii, acordăm o atenţie deosebită problemei romilor şi strategiei europene dedicate lor, care dorim să fie adoptată în preşedinţia ungară", a afirmat secretarul ungar de stat pentru romi, Balog Zoltan, la o întâlnire cu jurnalişti străini aflaţi la Budapesta, cu ocazia ceremoniilor de preluare a mandatului preşedinţiei UE.
Acest lucru a fost confirmat şi de premierul Viktor Orban, la conferinţa de presă. El a explicat că, problematica rromă este una „socială, economică şi culturală complicată" şi Ungaria intenţionează să lucreze „bine" pentru a contribui la adoptarea unei strategii.
„Rromii sunt o problemă cu care Europa trebuie să înveţe să trăiască, iar pentru a găsi soluţii adecvate, Uniunea poate învăţa şi din eşecurile înregistrate până acum în gestionarea acestui subiect şi a programelor dedicate lor finanţate cu fonduri europene", spune Zoltan. El a recunoscut că i-a luat c