Aproximativ două ore pierd pe noapte tinerele mame în prima lună după naştere. Acestea se acumulează în reprize dese, care accentuează oboseala. Recuperarea timpului de nesomn de pe parcursul nopţii se poate face ziua. Cel puţin 90 de minute de somn neîntrerupt sunt necesare pentru odihnă.
Nu cantitatea, ci calitatea somnului pune probleme tinerelor mămici. Potrivit studiilor americane, proaspetele mame dorm în medie şapte ore pe noapte, similar majorităţii populaţiei.
Deosebirea majoră este că au parte de un somn fragmentat, iar acest lucru le face să se simtă mai obosite în timpul zilei şi poate agrava o eventuală depresie postpartum. Pentru părinţi, rezultatele studiilor nu sunt o noutate. Ele fac însă posibilă formularea unor sfaturi pertinente din partea specialiştilor.
Somnul Necesar, fără întreruperi
În prima lună de viaţă a bebeluşului, tânăra mamă se poate trezi şi de 3-4 ori pe noapte, iar uneori ajunge mai degrabă să „moţăie", decât să doarmă profund. Un ciclu complet de somn durează între 90 de minute şi două ore: 65 de minute de somn non-REM, 20 de minute de REM (faza de mişcare rapidă a ochilor, în care visăm) şi încă 5 minute de somn non-REM.
Dacă nu avem parte de aceste 90 de minute consecutive de somn nocturn, corpul nostru nu se reface complet. Iar aceasta este o cauză de oboseală pentru tânăra mamă. Tocmai de aceea, dacă vrea să recupereze somnul în timpul zilei, nu trebuie să se bazeze pe un pui de somn de 20 de minute, ci are nevoie de un răgaz de cel puţin o oră şi jumătate pentru a se simţi odihnită.
Este concluzia la care a ajuns Dr. Hawley Montgomery-Downs, asistent al catedrei de psihologie la Universitatea „West Virginia" din SUA, citat de Reuters. Pentru a beneficia de aceste minute de somn neîntrerupt în timpul zilei, tânăra mamă nu trebuie să se sfiască să ceară ajutorul partenerului, părinţilor s