Controverse stîrnite în Germania după declaraţiile pro-comuniste făcute de co-preşedinta Partidului Stîngii, Gesine Lötzsch. "Căile spre comunism le putem găsi doar atunci cînd păşim pe aceste căi, cînd le încercăm, ca opoziţie sau într-un guvern“. Această propoziţie a apărut săptămîna trecută într-un articol semnat de Gesine Lötzsch care fusese publicat în ziarul berlinez „Junge Welt“.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Ziarul este succesorul direct al organului central al tineretului comunist (FDJ) din defuncta Republică Democrată Germană (DDR), deci un soi de „Scînteia tineretului“ - în limba germană. Sub denumirea sa veche ziarul a continuat să apară şi după dispariţia statului comunist est-german, devenind o tribună militantă a forţelor stîngii pro-comuniste şi ortodoxe.
Aserţiunea lui Gesine Lötzsch a declanşat un val de proteste care au culminat la sfîrşitul săptămînii trecute într-o demonstraţie a Asociaţiei victimelor stalinismului în faţa cartierului general al Partidului Stîngii (Die Linke). Manifestanţii au fost atacaţi de tineri violenţi, simpatizanţi ai partidului. Poliţia a intervenit şi a arestat mai mulţi agresori.
Critici la adresa lui Gesine Lötzsch au formulat numeroşi politicieni germani. În opinia liderului Partidului Ecologist, Cem Özdemir, Stînga nu este o formaţiune compatibilă cu principiile democraţiei. Din pricina aceasta Partidul Stîngii nu poate fi acceptat ca un posibil partener într-o coaliţie de guvernare, la nivel de land sau la nivel federal - a declarat Özdemir ziarului „Hamburger Abendblatt“.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel. "Un partid care stîrneşte astfel de nedumeriri în ceea ce priveşte orientarea sa democratică nu poate deveni partenerul nostru la nivel federal“, a spus Gabriel într-un interviu acordat ziarului „Süddeutsche Ze